Как да правим снимки на интересни места и събития?

Има три неща, които правят една снимка забележителна – обектът, светлината и способността на фотографа да използва максимума от двете. Много често ни се иска да заснемем точния обект, огрян от най-хубавата светлина, за да стане перфектна снимка. За съжаление, това се случва толкова рядко, че ако сами не потърсим друго решение докато чакаме „перфектния” кадър, вече може да сме се отказали от фотографията. От друга страна, не може да снимаме постоянно и във всички посоки, за да запечатаме всеки миг. Понякога нещата просто се случват без да искаме, а друг път трябва да положим цялото си старание, за да постигнем успех.Един от първите ми кадри с цифров фотоапарат от авиошоу в Ийстборн, Англия. Съвсем случайно съм заел добра позиция, която оцених едва години по-късно. Важни в случая са не само самолетите, а и наблюдателите от плажа.


Стиловете и методите на фотографите в света са безкрайно разнообразни. Едни обичат да фотографират всичко около себе си, други търсят необичайните неща в ежедневието, трети ходят накрай света, за да направят перфектният кадър, понякога рискувайки живота си. И едното, и другото, и третото изискват опит и нестандартни решения.


Имам хронична непоносимост към хора, които не спират да снимат всичко, навсякъде и по всяко време. Когато попадна на популярен туристически обект в пиков час, ме изгаря желание да напиша закон, с който се глобяват хората, направили повече от 20 снимки. Глобата може да се изразява в отнемането на цифровия им апарат и заменянето му с лентов такъв, зареден с 36 кадъра, с които трябва да изкарат до края на седмицата. Така ще имат повече време за размисъл и за разглеждане на мястото, заради което са пропътували няколкостотин километра.


Всички сме били изкушени да снимаме колкото се може повече на красиво място или на интересно събитие. За съжаление, количеството на снимките е обратнопропорционално на интереса ни към тях, когато се завърнем у дома. Така компютрите се задръстват с ненужна информация, хилядите повтарящи се и скучни фотографии рано или късно ще отидат в коша, а ние ще сме пропуснали шанса да се насладим на живия допир с нещо красиво. Хората като мен пък ще останат сърдити, че където и да отидат са заобиколени от ходещи самоснимачки.
Какво да направим, за да имаме достатъчно, но не прекалено много снимки, когато сме на интересно място или събитие? Първо, второ и трето правило – ГЛЕДАЙТЕ! Отишли сте там, за да разнообразите живота си и да научите нещо ново. Фотоапаратът е с вас и няма да избяга от чантата, освен ако не сте твърде доверчиви към непознати. Изчакайте обичайната тълпа да „се нахрани” с фототерапия и застанете на място, от което можете да виждате почти всичко интересно. Не бързайте! Дори да се случва нещо страхотно, шансът да уловите емоцията 1 към 1 е 1:1 000 000, ако прибързвате. Много често в подобна ситуация и аз се изкушавам да забравя настройките на фотоапарата и да щракна на мига. Признавам си, че в първия момент, под въздействие на еуфорията от случващото се, съм впечатлен от снимката, но когато се прибера вкъщи на спокойствие, почти винаги съжалявам и изхвърлям този кадър. Никога не се правете на фоторепортер, ако наистина не сте такъв. За да постигнете успеха на професионалистите, са ви нужни десетки години опит и техника за хиляди. Хубавата снимка не става само с блъскане в тълпата.


Ако успеете да намерите удобно място за наблюдение, използвайте ума си и проследете какво се случва. Отговорете си на основните журналистически въпроси – Кой, Къде, Какво, Кога, Как и Защо прави нещо? Т.е. защо вие сте на това място, защо хората са там, какво се случва на практика, колко често се случва събитието, колко други фотографи преди вас са минали от там и какво според вас са заснели, кое е най-интересното около вас, коя е най-нестандартната гледна точка към него... Продължете поредицата с въпроси и отговори в ума си докато е възможно. След това сменете позицията си. Хвърлете още един поглед и си набележете няколко обекта за снимка. Не следвайте сляпо всички фотографи край вас, които снимат наляво и надясно. Ако някъде има струпани хора с апарати, изчакайте да се оттеглят и през това време настройвайте своята камера... или снимайте самите хора докато са се вторачили в дисплея. Това ще е много по-интересна снимка, отколкото тази, която ще направите докато се бутате в навалицата. Когато снимащата тълпа се оттегли, отидете до мястото, бързо заемете точна позиция, композирайте кадъра и натиснете бутона. Това е. Можете да продължите.Докато повечето хора се струпваха около булката, която се канеше да хвърли букета и момичетата, които чакаха да го хванат, реших да се кача на една от терасите в ресторанта и да заснема сцената от там.


След това отидете бавно до най-близкия от останалите обекти, които си набелязахте предварително. По пътя отново мислете как технически ще изпълните кадъра, който искате да заснемете. Хубаво е да развиете фантазията си до степен, в която можете да си представите обектите в двуизмерна плоскост, а по-късно и във фоторамка, защото много рядко онова, което виждаме с очите триизмерно, изглежда същото и на снимка. Направете три-четири кадъра на обекта от различни гледни точки. Отново първо мислете, а после снимайте. Не се надявайте фотоапаратът да ви покаже нещо интересно, за което сам не сте се сетили преди да натиснете спусъка. Ако не преодолеете това увлечение, ще имате безброй повтарящи се снимки на едно и също нещо.


Погледнете дисплея и вижте дали снимката има технически несъвършенства – много тъмни или прегорели снимки не са качествени. Преценете кой от кадрите е най-хубав и го изпипайте технически като повторите снимката. Внимание! Ако сте на тъмно място, дисплеят ще показва снимките ви по-светли отколкото в действителност са и обратното – на слънце изображенията винаги изглеждат по-тъмни отколкото са всъщност. Професионалистите се доверяват на хистограмата /графика на светлите и тъмните тонове/, за да преценят това. За да я ползвате на вашия фотоапарат, трябва да прочетете повече за нея и как се прилага.


Повторете серията от три-четири кадъра на всички интересни обекти, които си бяхте набелязали предварително, отново без да бързате, методично и последователно докато разполагате с две-три снимки, които особено ви харесват и показват вашата уникална гледна точка към обектите или събитията. Това е напълно достатъчно! Ако сте пропуснали нещо, не съжалявайте и не се опитвайте да заснемете случка или обект, които вече ги няма. Приемете мисълта, че всичко в живота е временно и човек никога не може да обхване целия свят в шепи. Фокусирайте се върху това, с което разполагате сега и бъдещето, което предстои.


 Светлозар Стефанов


©TheLifeMoments.comТагове: фотография, събития, обект, снимка, светлина, място, гледна точка, позиция

17.09.2013comments powered by Disqus