Укрепените църкви на Румъния - уникални обекти, пръснати из Трансилвания

Укрепените църкви на Румъния са уникални обекти, пръснати из цяла Трансилвания. Там се намират около 280 такива църкви. Всяка от тях има своя различен стил, но общите характеристики включват високи ограждащи стени (понякога няколко концентрични кръга), които обикновено са с кули, църква в центъра на укреплението - често с нейна собствена кула, както и стаи за провизии в случай на нападение.Понякога и с вътрешни стаи за селяните зад стените, тези укрепления изглеждат като комбинация от замък и църква.


Едно цяло пътуване може да бъде използвано само за посещение на тези прекрасни забележителности, за които има и необходимите карти, тъй като често те се намират в малки села. Целта им е била по време на Средновековието да се осигури безопасността на селяните по време на атака, често от османците.


 Укрепената църква на село ХарманЦърквата в селцето Харман, недалеч от град Брашов, датира от 1240 г. като все още е запазен автентичният първи параклис, който вече е вграден в стените. Смята се, че тя е основана от цистериански монаси, популярен в Австро-унгарските територии католически орден.  По-късно грижата за църквата се поема от саксонците, които я укрепяват.Камбанарията на църквата е добавена през 14-ти век, а стените са построени през 15-ти век. Основната роля за построяването на тези съоръжения е немска, затова все още вътре много от надписите са на немски език, а в двора има погребани немски благородници.Укрепената църква в село Прежмер - една от най-добре запазените по рода си в Източна Европа и обект на ЮНЕСКОСело Прежмер в Трансилвания също е известно със своята укрепена църква - една от най-добре запазените по рода си в Източна Европа и защитен обект на ЮНЕСКО. Между 1962-1970 г. румънското правителство внимателно реставрира този обект до настоящото му състояние. Църквата е създадена по модел на подобни храмове в Ерусалим и е построена в стила на късноготически храмове от Райнланд. През 15-ти век тя е заобиколена от високи 12 метра стени, образувайки четириъгълник със заоблени ъгли. Стената е подсилена от четири кули под формата на подкова, две от които са изчезнали.
Отбранителна структура се подсилва от бойници, а вътре в самата стена има над 400 помещения - хамбари и стаи, в които са можели да се настанят селяните, разположени на четири нива над избите. Интересно е да се отбележи, че на вратата на всяка стая има номер, който съответствал на номера на съответната къща от средновековен Прежмер. Така всяко селско семейство е знаело точно в коя стая от крепостта би могло да трупа запаси и да се скрие в случай на нападение. Голям вътрешен коридор обикаля цялата крепост и през множество отвори позволява обстрелването на нападателите. Прежмер често е бил предната линия на различни битки, тъй като е най-североизточната точка на саксонското заселничество, но въпреки че крепостта е атакувана повече от 50 пъти от монголи, турци, татари, казаци и молдовци, укрепената църква е превземана само веднъж.


 


 Тагове: Румъния, Трансилвания, Брашов, Укрепени църкви, Харман, Прежмер, стени, крепост, кули

07.11.2013comments powered by Disqus