"M31 Andromeda galaxy"
Категория:  Galaxies / Галактики

Описание:  63 light frames, 1.50 hours, SW254/1200, Canon 1000D ISO1600

Андромеда (M31 по каталога на Месие, NGC 224 по Нов общ каталог) е спирална галактика от тип S0, подобна на нашата галактика Млечен път и се състои от:
...

* спирални ръкави - млади звезди от Главната последователност, т.е някъде преди средата на своя еволюционен път.
* ядро - предимно свръхгиганти и гиганти, т.е звезди в края на своя еволюционен път.

Андромеда се намира на около 2,5 млн. светлинни години от Земята в съзвездието Андромеда, от където произлиза и името ̀и (което на български не е официално зададено чрез Астрономическия календар на БАН). Тази галактика, заедно със Малкият и Големият Магеланов облак са единствените галактики, които могат да се наблюдава с просто око, като мъгляв обект.

Учените смятат че след около 2-2,5 милиарда години Андромеда ще се сблъска със нашата галактика Млечния път, за да направят една по-голяма галактика.

М32 (NGC 221) е елиптична галактика-джудже, разположена по посока на съзвездието Андромеда, спътник на галактиката Андромеда. Открита е от Гийом льо Жантий през 1749.

Като повечето елиптични галактики, М32 съдържа основно стари жълти и червени звезди и в нея почти не се срещат облаци от междузвезден газ и прах, което обуславя слабия темп на звездообразуване.

Трудно е, със съвременните модели за галактична еволюция, да се обяснят структурата и популацията на М32. Скорошно изследване[2] показва, че е възможно, под действието на приливните взаимодействия е възможно, спирална галактика да еволюира до компактна елиптична галактика.
— от Узана - Центъра на България.